onsdag 22 april 2009

Telekompaketet

Henrik Alexandersson skriver intressant om telekompaketet, han ställer ett par frågor och vill ha en diskussion, den första frågan har jag en del synpunkter på.

”Som jag ser det så är det centrala att en stat inte skall kunna tvinga fram avstängning av användare eller filtrering av innehåll. I vart fall inte med mindre än en ordentlig rättslig prövning. Det är en fråga om rättssäkerhet och medborgerliga rättigheter.”

Om staten inte kan tvinga operatörerna att stänga av en användare, vem kan då göra det?
Om andra starka kommersiella intressen utövar påtryckningar eller kanske till och med betalar för att en operatör ska stänga av en användare, är det okej då?

Vad finns det som säger att upphovsrättslobbyn inte skulle kunna lyckas om de la sina resurser på att pressa bredbandsleverantörerna istället.

Ska Tre kunna stänga av mitt mobila bredband för att jag använder trafiken till någonting som de eller en utomstående kraft inte samtycker till?

”Däremot bör man nog inte lägga sig i vad operatörerna gör. De har rätt att erbjuda hur bra eller dåliga tjänster som helst.”

Har de det?
Vi har inte så jättemånga operatörer i Sverige, och det är inte ett helt orealistiskt scenario att t.ex. upphovsrättsindustrin skulle kunna köpa/hota sig till en kartell och då spelar det ingen roll om staten inte får stänga av dig eftersom din leverantör stänger ändå.

Jag tror att det är farligt att låta någon överhuvudtaget stänga av dig från internet baserat på vad din trafik består av.
Det borde snarare vara förbjudet för leverantörerna att stänga av användare på sådan basis och om någon över huvud taget ska få lov att stänga av ditt internet, så borde det vara en svensk domstol.

MEN
Posten får inte lov att låta bli att dela ut post för att du tar emot olagligt material.
Telia får inte lov att spärra ditt abonnemang för att du ringer kriminella.

För alla oss som använder det så är internet en lika stor och viktig infrastruktur.
Alltså bör det vara lika förbjudet att vägra leverera bandbredd baserat på hur den används.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar